En unik plats på Sveriges Trädgårdskarta

Kinesisk trädgård

Var är trädgården? Var är blommorna, färgerna och gräsmattorna? Här är ju bara sten, träd och paviljonger. – Så tänker nog de flesta västerländska turister när de första gången kliver in i en kinesisk trädgård.
Många av oss har en bild av att en trädgård är fylld med vackra blommor i alla färger som kommer från det engelska trädgårdsstilen. Eller kanske den Japanska stilen är en måttstock med krattat grus och mossa.

En kinesisk trädgård är en inramad, koncentrerad bild av det kinesiska landskapet – då blir det mycket sten, träd och vatten. Utplacerade i landskapet finns paviljonger där man kan slå sig ner och titta, lyssna och känna trädgården. Låta sig förtrollas, förlora sig i skuggspel, vindsus och vattenspeglar. Människans hand har fångat naturen och gjort den mer naturlig men med en mänsklig touch.

De kyliga tidernas (vinterns) tre vänner – Pinus, (tall), Fargesia m.fl (bambu), och prunus mume (japansk aprikos/plommon) – är viktiga växter i en kinesisk trädgård och har varit kinesiska konstnärers favoritmotiv i mer än ett tusen år. Tallens och bambuns grönska genom hela vintern och plommonet som blommar på bar kvist tidigt på våren ger uttryck för ståndaktighet, uthållighet och motståndskraft, dygder som är högt uppskattade i konfucianismen.
Prunus mume är tyvärr tveksamt härdigt i Bastedalen och har fått ersättas med andra sorter av prunus (körsbär) som alla blommar mycket tidigt på våren

Trädgården är en mötesplats för nutid och dåtid och för alla tiders gäster.
Konfucianismen, daoismen och buddismen – har alla uttryckts genom trädgården och givit sin själ till platsen.
Festen, skrattet, vännerna och vinet har också alltid varit en viktig del av trädgården. Vardagen har fått guldkant – uppsluppenhet och djup ro – ljus och skugga – den lilla världen som återspeglar den stora. En trädgård för dem som vill se med både hjärta och hjärna.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2021 Bastedalens Kinapark

Tema av Anders Norén