En unik plats på Sveriges Trädgårdskarta

Om Parken

Upplev en liten bit av Kina i Bastedalen – en unik plats på Sveriges trädgårdskarta.
Promenera i den kinesiska trädgården bland sten, vatten, paviljonger, broar, drakar och vindspel.
Njut av lugnet och magin i den Harmoniska dalen.
Här finns tid för reflektion och stillhet samtidigt som en vandring genom parken ger nya upplevelser och intryck genom de blickfång och vyer som ständigt växlar bland sten, växter och vatten.
En kinesisk trädgård är en muromgärdad plats där man har anlagt ett ”koncentrat” av det kinesiska landskapet. I Bastedalen blir detta mycket tydligt där trädgården ligger omgiven av de höga klippväggarna i det gamla dagbrottet. Det ger trädgården en särskild atmosfär när omvärldens ljud stängs ute, istället hör man vinden som rör sig bland löven på träden eller regnet som faller.
Det finns mycket starka energier på platsen vilket många av besökarna kan intyga.

Här finns, som i alla kinesiska trädgårdar,  paviljonger utplacerade på utvalda platser, såsom platsen för de sista solstrålarna vid solnedgången eller där man bäst hör regndropparna falla mot näckrosbladen. I paviljongerna i kan man slå sig ner och blicka ut över trädgården för stillhet och meditation eller ta skydd för regn eller sol. Alla med poetiska namn såsom ”Den spelande vindens” paviljong eller ”den sista solstrålens” paviljong.

Växterna i parken är till största delen ganska ”vanliga” i svensk natur eller våra trädgårdar. Några exotiska inslag finns såsom Ginko/Tempelträd – Ginko biloba och Katsura/Kakträd – Cercidiphyllum japonicum. Växterna är istället valda för att bilda vackra kompositioner och kontraster mellan mörkt och ljust – runt och smalt – mjukt och hårt osv.

 

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2018 Bastedalens Kinapark

Tema av Anders Norén